Julkaistu Jätä kommentti

Harjasgekon hoito-ohje

Harjasgekko (Rhacodactylus ciliatus)on kiipeilevä hämäräaktiivinen gekko, jonka elinikä on noin 10-15 -vuotta. Harjasgekot ovat kotoisin Uuden-Kaledonian saarilta, jotka sijaitsevat Tyynenmeren keskellä.

Harjasgekko on yöaktiivinen laji ja lähtee useimmiten liikkeelle hieman valojen sammumisen jälkeen.

Harjasgekon poikanen on luovutusikäinen noin kolmen kuukauden ikäisenä (3kk) tai viiden gramman painoisena (5g).

Harjasgekon asumus

Luovutusikäisen harjasgekon voi asuttaa esim. 30x30x45 kokoiseen terraarioon.

Aikuisen harjasgekon terraarion minimikoko on noin 60x45x90, josta korkeus on tuo 90 cm.
Harjasgekko ei tarvitse lajikumppania seurakseen, suositeltavaa on asuttaa 1 harjasgekko per terraario. Yhdessä asuttaminen saattaa stressata lajikumppania, tai johtaa ei toivottuihin jälkeläisiin ja liian nuorena muniviin naaraisiin, josta saattaa seurata terveysongelmia.

Terraarion lämpötila saisi olla 20-25 (26) asteen väliltä.
Ilmankosteus sumutuksen jälkeen noin 80 %, päivällä kosteusprosentti saa laskea noin 50-60%:een.

Sumutus noin 2 kertaa päivässä, käsin tai sadettimella.
Harjasgekko tarvitsee UVB-putken, jonka tehokkuus määräytyy terraarion koon mukaan. Esimerkiksi Arcadian Arboreal 2,4% käy pieniin terraarioihin ja 7% isompiin tai vaihtoehtoisesti T8 putkesta 6%.
UVB-putket vaihdetaan vuoden välein (Arcadia).


Terraario sisustetaan runsailla kiipeilymahdollisuuksilla ja kasveilla. Tarjoa paljon poikittaista kiipeilyoksistoa. Mitä vähemmän paljasta lasia on näkyvillä, sen parempi. Voit käyttää eläviä kasveja ja/tai tekokasveja.
Pieni vesikippo kannattaa laittaa terraarioon, josta vesi vaihdetaan päivittäin. 

Suosittelen bioaktiivista pohjaa terraarioon, sillä tämä tekee terraariosta helppohoitoisen pohjatalkkareiden siivotessa terraariota eikä pohjamateriaalia tällöin tarvitse pääsääntöisesti vaihtaa. 

Harjasgekon ruokinta

Alle vuoden ikäistä harjasgekkoa on hyvä ruokkia päivittäin vitaminoiduilla gekkojen jauheruuilla ja pienillä sirkoilla/torakoilla. Aikuisena ruokintakertoja voidaan vähentää ja elävää ruokaa on hyvä tarjota silti sen 1-3 kertaa viikossa vitaminoitujen jauheruokien lisäksi. Voit tarjota lisäksi myös aprikoosia, banaania yms. hedelmiä. Sitrushedelmät ovat kiellettyjen listalla!
Kalsiumvalmiste laitetaan myös jatkuvasti tarjolle terraarioon. Elävät ruuat pölytetään joko kalsiumjauheessa tai vitamiinijauheessa valmisteen ohjeen mukaan. 

Sukupuoli

Harjasgekon sukupuolen tunnistaa täysikokoisena “bulgesta”, eli uroksille tulee isohko kivespullistuma ja urokselta löytyy “poresit”rivissä eli rauhasrivistö. Nuorena tai ei täysikokoisena sukupuoli katsotaan rauhasrivistöstä.

Gargoyle gekko

Hoito-ohjeet molemmilla gekoilla samat, sukupuolen määritteleminen gargoylella haastavampaa nuorena.
Gargoylella molemmilla sukupuolilla on rauhasrivistö, uroksilla niitä on useampi kerros kuin naaraalla. Varmin tapa on odottaa kunnes gekko on sukukypsä ja kivespullistuma näkyy kunnolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *